Treballant per fer de Canovelles un municipi segur, protector i lliure de violència per a la infància
Canovelles s’ha convertit en un dels dos municipis de tot Catalunya que compta amb un diagnòstic sobre l’abordatge de l’Abús Sexual Infantil (ASI). El document, elaborat per Save The Children, avalua la situació del municipi i ofereix recomanacions per fer de Canovelles un municipi segur i protector per a la infància.
Es calcula que, a Europa, un de cada cinc infants i adolescents és víctima d’alguna forma de violència sexual. Tal com explica Save The Children al document anomenat Els abusos sexuals a la infància a Espanya, l'abús sexual té conseqüències emocionals, socials i sexuals a curt i a llarg termini per a les víctimes, i la seva intensitat pot variar segons la resposta de l'entorn. És per això que el consistori ha volgut sol·licitar, a través de la Diputació de Barcelona, un diagnòstic sobre l’abordatge de l’Abús Sexual Infantil (ASI) al municipi. L’objectiu és disposar d’eines per garantir la prevenció i la detecció precoç en cas que es produeixi.
Com s’ha fet el diagnòstic?
Per elaborar aquest diagnòstic, l’equip de Save the Children ha analitzat informació de diferents àrees del consistori en matèria de protecció a la infància, ha entrevistat a 45 persones adultes involucrades en serveis dirigits a infants i adolescents, i ha visitat un total de 13 espais diferents. A més, ha realitzat tallers de participació amb infants i entrevistes a adolescents. Amb tot, hi han participat àrees o serveis de l’àmbit educatiu, esportiu, cultural, de seguretat ciutadana, de la salut pública, dels serveis socials i, per descomptat, d’infància i joventut. I s’han visitat espais concrets com pavellons, centres educatius, el centre d’iniciatives juvenils El Local, el CDIAP o, fins i tot, l’espai urbà de Canovelles.
El diagnòstic s’ha realitzat mitjançant l’avaluació de 9 estàndards de protecció: lideratge i cultura de protecció, rols i responsabilitats, prevenció de l’abús, detecció, report i resposta davant els casos, espais físics, professionals, empreses subcontractades i participacions infantil.
Segons el document, Canovelles ja compta amb alguns elements destacats en l’àmbit de la protecció a la infància: els centres educatius assumeixen responsabilitats en matèria de prevenció davant l’ASI, disposa de serveis i equipaments específics per a infants i adolescents, i disposa de prestacions econòmiques d’urgència social destinades a garantir la igualtat d’oportunitats, entre d’altres. A més, recentment s’ha constituït el Consell d’Infants i s’està elaborant el Pla Local d’Infància i Adolescència.
Destaquen aspectes com que a alguns centres educatius es fan sessions dirigides a l'alumnat en matèria d'educació afectivosexual i sobre drets de la infància, o que tant el Centre Obert Casa Nostra com Save the Children disposen d'un registre de casos en el qual s'anoten els episodis de violència o les situacions de risc detectades en els infants que atenen. No obstant això, el diagnòstic proposa recomanacions específiques de millora per lluitar contra l’ASI i garantir un entorn segur i protector per als infants i joves.
Principals recomanacions
Pel que fa al lideratge i la cultura de protecció, es recomana dissenyar un pla d’acció municipal enfront l’Abús Sexual Infantil i aprovar uns pressupostos amb un enfocament en la infància. Es recomana crear un òrgan de coordinació municipal enfront l’ASI i una unitat especialitzada en situacions de violència contra la infància a la Policia Local, així com definir figures referents en matèria de protecció enfront de la violència a tots els serveis i les activitats dirigides a la infància i l’adolescència.
La diagnosi estableix que la possibilitat de patir abús sexual durant la infància pot reduir-se fins a gairebé la meitat gràcies a les accions de prevenció. En aquest sentit, es proposa establir un codi de conducta per als professionals que treballen amb infants i adolescents, i fomentar campanyes de sensibilització dirigides a nens i nenes, a famílies o persones encarregades de la cura, i a la ciutadania en general.
La detecció precoç és un aspecte crític a l’hora de tractar aquest problema, ja que és molt complicat que una víctima reveli el que li està passant. En aquest sentit, el document proposa difondre indicadors clars i senzills per a la detecció precoç i formar als professionals que treballen amb nens, nenes i adolescents. Un altre punt important és recopilar dades sobre les situacions de violència contra la infància i l’adolescència.
Davant l’abordatge dels casos detectats és important elaborar un protocol intersectorial, que eviti duplicitats entre professionals i la revictimització de l’infant. També es recomana disposar de canals de notificació de casos adaptats a les diferents edats, accessibles, i que es percebin com a útils i de confiança.
Pel que fa als espais físics, cal garantir l’existència d’entorns segurs a través del disseny. Així, es recomana garantir la bona visibilitat de tots els espais als centres on hi hagi diferents sales, separar els lavabos per a persones adultes dels destinats a infants i adolescents, o col·locar portes amb obertures superior i inferior als lavabos i vestuaris.
La formació, la certificació negativa del registre de delinqüents sexuals i tràfic o la comprovació de referències és clau per als professionals destinats a tractar amb infants o adolescents. També es recomana tenir en compte l’enfocament de protecció a la infància en els processos de contractació pública.