Tagrada llegir? Club de lectura per a adults.

Dilluns, 15 de setembre de 2014
T'esperem el darrer dimecres de cada mes. Propera trobada el 29 d'octubre a les set de la tarda.

Vols compartir idees de la darrera novel·la que has llegit? Tagrada conèixer el parer daltres lectors? Tesperem lúltim dimecres de cada mes.

Propera trobada: 29 doctubre a les 19h

Lectura: Kassel no invita a la lógica. DEnrique Vila-Matas

 

Enrique Vila-Matas va debutar lany 1973 amb Mujer en el espejo contemplando el paisaje (Tusquets). A partir del 1984 començaria una segona gran etapa creativa a Anagrama, on ha publicat llibres com Historia abreviada de la literatura portátil (1985), Hijos sin hijos (1993), Bartleby y compañía (2001), El mal de Montano (2002) i París no se acaba nunca (2003). Des de lany 2010, ha publicat a Seix Barral les novel·les Dublinesca (2010), Aire de Dylan (2012) i Kassel no invita a la lógica (2014).

 

Kassel no invita a la lògica és el resultat del fet que lescriptor fos un dels convidats a la Documenta de Kassel de lany 2012. Un fet singular que sembla una realitat preparada a consciència per poder superar la ficció i un muntatge que, a priori, semblaria una invenció literària del propi Vila-Matas, destinada a donar nous arguments a la seva habilitat narrativa i a engrandir la seva capacitat de convertir-se en subjecte i objecte.

 

Vila-Matas captiva, fascina, enlluerna. Sota laparença innocent dun joc, duna proposta no per habitual menys quotidiana i domèstica, lescriptor sap anar teixint amb habilitat i mestratge, una història rica, delicada, que avança amb lintriga duna novella negra, que manté sempre al punt àlgid les ganes davançar, de descobrir allò que passarà després, cremant pàgines amb voracitat, neguit i emoció.
És una història enlluernadora, un nou experiment meta-literari que demostra que lEnrique pot ser qualsevol cosa menys conformista i que no es resigna a viure de la fama merescudament guanyada. Necessita fer que el cargol giri una o dues vegades més, que tot es tensi i arribi als nous límits que ell imposa.
I el resultat sempre enganxa i convenç. Sota aquesta capa de quasi trivialitat, el rerefons (o els rerefons, que nhi ha més dun) del llibre, no és en absolut banal. Vila-Matas exposa una idea dEuropa, de lart, de les relacions humanes, de lequilibri entre lhome i el seu entorn, dels mitjans de comunicació, de les fórmules per vendre i comunicar idees, de les avantguardes i com arribar-hi, de la vida.
Però per damunt de qualsevol altra consideració, Kassel no invita a la lògica és una grandiosa novella que flueix sense entrebancs, que arrenca somriures, que fa pensar, que permet que el pensament voli, imagini, semocioni i gaudeixi del plaer absolut de llegir.
I aquesta és la veu dEnrique Vila-Matas al voltant del seu llibre.

Darrera actualització: 22.02.2017 | 12:43