Sessió de retorn de la marxa exploratòria realitzada el 16 de desembre

Dimarts, 8 d’abril de 2025

Prop d’una vintena de dones van participar de marxa exploratòria. Aquest dilluns, 7 d’abril, el grup impulsor ha presentat les principals conclusions i recomanacions extretes de l’activitat, on es va analitzar l’entorn, l’equipament, la senyalització, la vitalitat, la vigilància i l’entorn comunitari dels espais públics recorreguts.

L’objectiu de la marxa exploratòria era detectar i analitzar els elements físics i socials que condicionen la percepció de seguretat de les dones que viuen i fan ús d’un entorn determinat. A Canovelles, el grup de dones participants, d’entre 12 i 70 anys, van fer un recorregut pel municipi passant per diversos carrers de la barriada nova, el pas soterrat de la via del tren i també algunes de les places i parc com la Quitxalla, Can Xarlet o la plaça de la Joventut.

Un cop realitzada la sessió teòrica i la ruta a peu, i recollides totes les aportacions, s’han definit recomanacions sobre l’entorn tenint en compte la visibilitat, l’equipament, la senyalització, la vitalitat, la vigilància i l’entorn comunitari.

Pel que fa a la visibilitat, el document estableix que la visibilitat sol ser adequada a excepció d’alguns punts concrets on caldria millorar-la, com a la plaça de la Joventut, al parc de la Pau o al passeig de la Ribera, per exemple. També proposa revisar la visibilitat al voltant d'aparcaments i redefinir les condicions del pas soterrat de la via del tren.

Pel que fa a l’objectiu d’assolir un entorn equipat, proposa augmentar el nombre de bancs a l’espai públic i instal·lar màquines per fer esport a l’aire lliure. També es proposen actuacions com garantir la connexió en transport públic amb altres municipis en franges nocturnes o prioritzar els vianants en zones on predominen els cotxes.

En relació amb la senyalització la diagnosi estableix línies de treball per incrementar la diversitat de gènere dels senyals, informar sobre els mecanismes d’ajuda en cas d’agressió o assetjament, o promoure la possibilitat que la ciutadania pugui utilitzar els lavabos d’equipaments.

Pel que fa a la presència de persones a la via pública (vitalitat), la marxa recull la sensació d’inseguretat per part de les dones en espais majoritàriament masculinitzats, com la zona de bars del carrer de la Indústria o del carrer del Pi, o per falta de vitalitat, com al Parc de la Quitxalla. En aquest sentit, es proposa la promoció d’activitats que fomentin la diversificació de públics.

L’avaluació de la vigilància ha donat com a resultat recomanacions per afavorir el desplegament de la vigilància informal en punts concrets o en horaris estratègics, com a la sortida del Centre de Formació d’Adults, per exemple.

Finalment, i pel que fa a l’entorn comunitari, es valora positivament el conjunt d’equipaments i la participació de la ciutadania. I es recomana donar suport a experiències d’ajuda mútua i condicionar adequadament alguns dels equipaments que actuen com a punt de referència.

La sessió també ha servit per explicar què és i quins són els objectius del que s’anomena urbanisme feminista, que pretén posar les prioritats de la vida quotidiana en el centre de les decisions urbanes, fer espais i ciutats segures i treballar des de l’experiència quotidiana de les dones.

 

Darrera actualització: 8.04.2025 | 09:31