L’inspector cap de la Policia de Canovelles ha estat convidat com a expert a la Comissió parlamentària d’Estudi del Model Policial de Catalunya, on ha explicat la seva visió sobre el tarannà de les Policies Locals, la gestió dels recursos limitats, la formació policial i les possibles opcions de futur del sistema de Policial de Catalunya.
La Comissió d'Estudi sobre el Model Policial té previst comptar amb la participació de gairebé un centenar d’experts, entre ells cinc representants de les Policies Locals de Catalunya, essent-ne un d’ells Carles Grinyó, l’inspector cap de la Policia de Canovelles.
Grinyó ha participat en la sessió del divendres 1 d’abril per tal d’exposar la seva experiència professional, així com possibles propostes de futur, als diputats representants de les diferents opcions polítiques amb representació parlamentària. Durant la seva exposició, el cap de la Policia de Canovelles ha incidit molt especialment en les singularitats, tarannà i ADN de les Policies Locals, l’habitual gestió d’uns recursos limitats, la formació policial, l’actual sistema de Policia de Catalunya i les possibles opcions de futur.
L’inspector cap de Canovelles ha apuntat el caràcter pròxim i immediat de les policies locals, que solen actuar com a primera contenció davant una situació d’emergència a l’espera que arribin els professionals adequats, sigui bombers, sanitaris o professionals d’altres cossos de seguretat. I en aquest sentit, ha explicat que “el treball policial ja no tracta només d’infraccions, delictes, crim i desordre, sinó en moltes ocasions gestionar solucions a població vulnerable”.
De la mateixa manera, també ha explicat que les competències entre administracions desorienten al ciutadà, que el que necessita i el que reclama és la resolució del problema.
Pel que fa als recursos, Grinyó ha incidit en la despesa que suposa per als Ajuntaments proveir el cos de recursos humans i en la manca de formació que han d’assumir les administracions locals. També ha detallat algunes de les possibles solucions, que passarien per acordar una dimensió estàndard de plantilles, equiparar sous i condicions laborals, i establir processos selectius comuns i especialitzacions a través de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya.
La Comissió d’Estudi sobre el Model Policial (CEMP)
La Comissió d'Estudi sobre el Model Policial va començar les seves tasques el novembre de 2021, té prevista una duració aproximada d’un any i la compareixença de quasi un centenar d’experts.
Té com a objecte i abast l'anàlisi i la investigació dels mecanismes de control, avaluació i investigació de les actuacions policials, amb la possibilitat d'implantar mecanismes independents de control i fiscalització d'aquestes actuacions; la revisió del model d'ordre públic i la possibilitat de plantejar-hi canvis; la transparència en la informació i les dades per part del Departament d'Interior, i l'anàlisi de les actuacions de la divisió d'informació dels Mossos d'Esquadra i del seguiment d'activistes polítics i els mecanismes de control i fiscalització de les actuacions policials.