Cròniques de la Festa Major 2023. Una truita de patates, un ritu

Divendres, 21 de juliol de 2023

Xamans, sacerdots, bruixes i bruixots, druides, nimfes... Ui, disculpeu sonen veus del poble del costat. Bé, com anava dient... Des de temps immemorables aquests personatges han estat els encarregats de dur a terme qualsevol mena de ritu: pagans, agrícoles, vitals... Segons el diccionari etimològic la paraula ritu ve del llatí ritus, el qual es referia a les cerimònies religioses. La idea del ritu és que s'ha de fer en cert ordre. Així doncs, un ritu és un conjunt de cerimònies presents en qualsevol classe de culte, que indiquen la manera de celebrar un acte o festa.

Pelar i tallar les patates, afegir la ceba -no entrarem en debats, no tothom pot ser perfecte- batre els ous, barrejar-ho tot i a la paella. Fins aquí sembla molt senzill, però arribem a la prova de foc: donar-li la volta, que no caigui i continuar cuinant-la. Tot amb el seu ordre, però no hem d'oblidar que aquest procés s'acostuma a acompanyar amb suc de civada o suc de taronja amb components etílics i derivats.

Fer una truita de patates un ritu? Sí. Des de fa quinze anys o més -depèn a qui li preguntis- els veïns del meu poble es reuneixen al voltant d'un fogonet, pelen patates, baten els ous i cuinen més de cent truites. Un ritu prou curiós i difícil explicar tanta devoció per una truita de patates, però és el ritu, el nostre ritu d'iniciació d'una nova Festa Major.

150 taules, 900 persones, 1.200 ous, 150 kg de patates, quantitat incerta de cebes i de suborns... Totes aquestes xifres es tradueixen en 150 truites de patates -o més- que es van cuinar ahir a la plaça de la Joventut en una hora. Però que importen les xifres quan la quantitat d'abraçades, petons i somriures omplen de bat a bat una plaça?

Després dels crits de "tongo, tongo", un encierro amb els Bous dels Diables i una cercavila gegantera -on em deixen alguna gralla- arribo a la Pista Polivalent, em trobo amb el Fran, treu el mòbil, m'ensenya un vídeo i em diu que es casa. Em vaig emocionar i les abraçades, els petons i els somriures dels quals us parlava abans? Van tornar a aparèixer. No ens veiem molt, ens retrobem sovint i parlem de tant en tant, però és una d’aquelles amistats que perduren i es mantenen en el temps sense saber ben bé per què o potser sí, perquè ens estimem.

I és que la nostra festa i els nostres ritus són això: Gresca, Retrobaments, Amistat, Cultura, Inclusió, Emoció i Solidaritat!

 

El relator de la Festa Major 2023

El relator de la Festa Major dels Cans i les Ovelles, figura estrenada el 2019 per explicar jornada a jornada l’activitat festiva, és el canovellí Alessio Cruz Nesto. El jove de 29 anys és professor de Llengua Catalana i Literatura en un Institut de Secundària i Batxillerat. Està estretament vinculat tant al teixit associatiu del municipi com a la Festa Major. A més, ha participat en la realització del Vídeo de la Festa Major!

Darrera actualització: 21.07.2023 | 12:28