El Canovellí Diego Sola, doctor en Història Moderna , professor i investigador postodoctoral de la Universitat de Barcelona, El proper 31 d'octubre farà una conferència sobre el santuari de Bellulla a la Fundació Bosch i Cardellach de Sabadell. Dins d'un cicle on participem els centres d'estudis dels dos Vallesos.
31 d’octubre de 2018, Fundació Bosch i Cardellach (Sabadell), 18:30 h
Bellulla: història, culte i devoció d'un santuari vallesà desaparegut
Durant més de cinc-cents anys la Mare de Déu de Bellulla (pronunciat Viluia pels habitants de la zona, els vallesans de l’època i encara pels canovellins d’avui) va ser una de les marededéus més estimades de Catalunya. El seu santuari, situat a la capçalera d’un turó de Canovelles que avui coneixem com a Bellulla, va ser objecte de peregrinació de vallesans i catalans vinguts d’arreu que acudien a aquesta advocació de la Verge Maria per sanar malalties vinculades amb la vista. La primera capella és documentada el 1279 però no fou fins a l’època moderna, quan els dominicans es van fer càrrec del santuari, que el culte a Santa Maria de Bellulla va difondre’s més enllà del Vallès. La desamortització de 1835 va acabar amb l’esplendor de l’indret, del que avui en queda l’església i una gran casa convertida en finca particular, mentre que la talla d’origen romànic resta desapareguda. Amb aquesta presentació proposem un viatge a les fonts i llibres devocionals que expliquen la història, el culte i la devoció d’un santuari vallesà desaparegut.
Diego Sola, doctor en Història Moderna, exerceix com a professor i investigador postodoctoral de la Universitat de Barcelona i ha estat investigador visitant a la Universitat de Cambridge. Participa en diversos projectes d’investigació, com els de la xarxa Poder i Representacions: Transferències Culturals a l'Època Moderna, els del grup Ethnographies, Cultural Encounters and Religious Missions i els del Grup d’Estudis d'Història del Mediterrani Occidental. Autor dels llibres Una història granollerina (Semproniana-Edicions 15 Columnes, 2015), Europa se desangra. Las guerras de religión (Bonalletra-Alcompàs, 2017) i El cronista de China (Edicions UB-Institut Confuci, 2018), ha publicat articles en llibres i en revistes acadèmiques com Tiempos Modernos i Estudios (Universitat de Costa Rica). Membre de la junta del Centre d’Estudis de Granollers. Conferenciant de les Aules d'Extensió Universitària per a Gent Gran (Universitat de Barcelona), col·labora també amb diversos mitjans de comunicació.