En total s’han instal·lat collars a quatre coníferes del parc de la Quitxalla i a quatre més del carrer Diagonal. D’aquesta manera, es dona un pas més en el camí cap a la reducció de productes fitosanitaris i l’aposta per mètodes més respectuosos amb el medi ambient.
El collar és una trampa en forma de barrera física que condueix a les erugues a una bossa, sense feromones ni insecticida, prèviament omplerta de terra. L’anella se situa al voltant del tronc de la conífera i captura les erugues que baixen de l’arbre a finals d'hivern i principis de primavera, quan busquen un lloc protegit a terra per convertir-se en crisàlides.
La processionària del pi és un insecte lepidòpter —una papallona— que causa una plaga molt coneguda als nostres boscos, i que s’identifica fàcilment per la presència de bosses de pèls blancs a les branques de pins o cedres. Pot provocar problemes de salut a humans i, sobretot, a animals com gats o gossos, a causa d’una reacció als pèls vermellosos urticants situats al dors de les erugues.
L’objectiu de reduir els productes fitosanitaris
Ja fa anys que Canovelles opta per tècniques de gestió integrada per al control de les plagues de l’arbrat i el verd als espais públics. Aquestes tècniques consisteixen a reduir l’ús de productes fitosanitaris de síntesi i potenciar els enemics naturals de les plagues per tal que siguin ells els que aconsegueixin controlar la situació.
En el cas de la processionària, i per evitar l’ús excessiu dels tractaments químics que podrien malmetre la fauna i contaminar el medi ambient, s’ha optat per combinar els tractaments puntuals amb mesures com la instal·lació de caixes nius per afavorir la presència d’ocells insectívors, l’increment de la diversitat d’arbres o la instal·lació de trampes de captura.