Presidida per lalcalde, José Orive i el 1r tinent dAlcalde, Francesc Sánchez i dinamitzada per la Glòria Pujadas, tècnica de Diversitat i Ciutadania de lAjuntament, la sessió plenària va començar amb un breu repàs històric que va situar als assistents en lany 2006, data en que es va crear aquesta important iniciativa a Canovelles: Un projecte de participació ciutadana, obert a tothom, que vetlla pel reconeixement de la diversitat cultural, la promoció de la igualtat i la cohesió social i la convivència intercultural al municipi, va definir lalcalde, que va animar a tots els assistents a continuar la important tasca que estan realitzant al municipi Des de lAjuntament volem continuar comptant amb la vostra participació.
Tal com va recordar lalcalde, són molts els projectes que han nascut a Canovelles gràcies a aquesta important eina de participació: la Jornada Cívica, el Programa d'Acollida, la trobada de les comunitats religioses, el Servei de Mediació Veïnal Intercultural, les activitats interculturals a les escoles i equipaments municipals, entre daltres.
El Pla de Ciutadania treballa a partir de tres eixos troncals: el Civisme i la convivència, el Coneixement de lentorn i la llengua catalana i el Servei de mediació intercultural en làmbit veïnal. Pel que fa al civisme shan dut a terme ja importants accions educatives a les escoles, sha difós material rellevant per a aconseguir una Canovelles més cívica i sestà treballat conjuntament amb la Policia de Proximitat per millorar la convivència a les comunitats de veïns. La Jornada Cívica, realitzada el 23 de maig a la plaça de la Joventut, va ser un dels projectes principals daquesta comissió de treball. Daltra banda, la convivència a les comunitats de veïns sestà treballant a partir duns tallers cedits per la Diputació de Barcelona amb lobjectiu de millorar la gestió de la comunitat partint de la implicació i la corresponsabilitat de tots els seus membres.
El coneixement de lentorn per part dels nouvinguts és laltra gran línia de treball del Pla de Ciutadania. A partir del Pla dAcollida i gràcies als agents que treballen amb els col·lectius àrab, africà i llatinoamericà, els nouvinguts obtenen la informació i lassessorament necessaris sobre els serveis i recursos municipals, els drets i els deures de comportament cívic, així com també sels facilita un curs bàsic de català.
El Servei de Mediació Intercultural en lÀmbit Veïnal, daltra banda, posa a disposició dels veïns els instruments necessaris per resoldre i gestionar els conflictes que puguin sorgir en la convivència diària, així com les eines per a detectar-los i prevenir-los. Des de gener de 2011 i fins avui, shan solucionat amb èxit 7 casos de convivència intercultural gràcies a la bona tasca de lequip de mediació, format per dos mediadors amb formació en interculturalitat i acció comunitària i una extensa borsa de mediadors dorigens i cultures diverses.
Un cop explicades les principals línies actuals de treball, es va cedir el torn de paraula al públic, que va proposar possibles noves línies dactuació. El 1r tinent dAlcalde, Francesc Sánchez, va proposar, per la seva banda, crear una comissió que sencarregui del civisme a la via pública ja que pensem que és important comprendre les relacions que sestableixen al carrer, treballar la diversitat i conèixer bé als nostres veïns. La creació dun menjador social, va ser una altre de les propostes de la ciutadania.
El pla arribarà tan lluny com vosaltres voleu que arribi, amb aquesta frase va tancar la sessió lalcalde, José Orive, obrint, daquesta manera, una nova etapa de treball per a les persones participants, que es tornaran a reunir aviat per traçar noves línies dactuació al municipi.