Canovelles aprova el Pla Local d’Igualtat de Gènere i LGBTI

Divendres, 1 de desembre de 2023

Durant el ple del mes de novembre, l’Ajuntament de Canovelles ha aprovat el primer Pla Local d’Igualtat de Gènere i LGBTI i la declaració institucional del 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones. La sessió també ha servit per modificar l’ordenança reguladora de la prestació patrimonial de caràcter no tributari sobre el servei públic d’abastament d’aigua.

El Pla d’Igualtat de Gènere i LGBTI, elaborat amb el suport de la Diputació de Barcelona i la Fundació Ferrer, és un instrument que pretén definir les línies d’actuació per avançar cap a una societat més justa i inclusiva. En concret, busca promoure el respecte i la igualtat d'oportunitats i reduir les desigualtats i discriminacions directes i indirectes que pateixin dones i persones LGBTI a Canovelles. Alhora, el Pla pretén garantir el desplegament de les polítiques de igualtat de gènere i LGBTI així com la incorporació de la perspectiva de gènere en tota acció municipal.

En concret, el document reflexiona i defineix objectius i accions entorn a sis grans blocs: el compromís amb la igualtat de gènere, la coeducació i la formació, l’ocupació i usos del temps, la salut i qualitat de vida, la cultura i la participació, i el territori. I determina gairebé una trentena d’accions a desenvolupar.

El punt ha estat aprovat amb els vots de tots els grups a excepció de Tercera Edad en Acción, que s’ha abstingut, i de Vox, que ha votat en contra. La regidora de Vox ha titllat de “dret fictici” l’autodeterminació de gènere i ha qualificat el pla d’un intent d’enfrontar a dones i homes. 

Declaració institucional amb motiu del 25N

Amb motiu de la recent commemoració del 25 de novembre, el plenari també ha aprovat el manifest del Dia internacional per a l’eliminació de la violència vers les dones. El manifest d’enguany, que ha llegit la regidora d’Igualtat Flor Sánchez, posava de relleu la feina feta al llarg de les darreres dècades per tal de posar nom i identificar les violències masclistes. Però recordava també que, malauradament, encara cal molt per fer. És per això que el manifest fa una crida a l’acció i recorda que “podem contribuir a establir estàndards sobre què és acceptable i què no ho és en el nostre entorn, podem ajudar a reconèixer comentaris o comportaments intolerables, incloent-hi aquells discursos negacionistes de les violències masclistes, i empènyer així a superar les normes culturals patriarcals de la nostra societat. Podem cridar l’atenció sobre la situació de violència perquè s’aturi i exigir al nostre centre de treball, associació o espai d’oci que apliqui adequadament el protocol que està obligat a tenir”.

En aquest cas, el manifest s'ha aprovat de la mateixa manera que el punt anterior, amb els vots de tots els grups a excepció de Tercera Edad en Acción, que s'ha abstingut, i de Vox, que ha votat en contra, considerant iguals totes les violències i negant l'existència de la violència masclista.

Flor Sánchez ha explicat que "el 25N és un dia molt trit, un dia que ens agradaria no haver de commemorar, però que per desgràcia s'ha de fer perquè les xifres van en augment any rere any. No podem negar la evidència del que està passant, aquest any ja van 53 dones assassinades". També ha afegit que "davant l'auge de la ultradreta al món, amb el seu discurs d'odi, de negació de la violència de gènere i de les llibertats de les dones, hem de continuar treballant més que mai per no fer ni un pas enrere".

Per la seva part, la regidora d’En Comú Podem ha citat un text de l’Ángela Rodríguez Pam que diu: “el feminismo explica con rigor, pedagogía y paciencia que todas las mujeres podemos sufrir violencia y que la responsabilidad de la misma es de los agresores, no de las agredidas. Frente al esfuerzo de las derechas para responsabilizar con racismo y xenofobia a los hombres nacidos fuera de España de la violencia machista, el feminismo da cuenta de cómo cualquier hombre puede ser un agresor. Frente a presentar la violencia sexual como un hecho excepcional que por desgracia te puede pasar si te metes en un callejón oscuro o vas borracha, el feminismo, desde las políticas públicas, ofrece datos estadísticos que hablan de que 1 de cada 2 mujeres hemos sufrido alguna forma de violencia sexual a lo largo de nuestra vida y que, mayoritariamente, ha sido ejercida por hombres de nuestro entorno, y no por desconocidos”. I el regidor d’ERC ha recordat les múltiples formes de violència masclista i ha recordat que el patriarcat és un sistema discriminatori que afecta el conjunt de la societat i que és el causant de les desigualtats entre homes i dones.

Modificació de l’Ordenança sobre el servei públic d’abastament d’aigua

La sessió ordinària també ha servit per aprovar la modificació de l’ordenança reguladora de la prestació patrimonial de caràcter no tributari sobre el servei públic d’abastament d’aigua. La modificació consisteix en una actualització de la tarifa, sol·licitada pel concessionari del servei d’aigua, i amb motiu de la pujada del preu de l’aigua i de l’increment de l’IPC i dels costos salarials, que s’havien revisat per última vegada al 2020.

La tarifa està dividida en quatre apartats: la tarifa de venda d’aigua, la conservació d’aforaments i comptadors, el recàrrec per sobreelevació i els drets de connexió. Amb tot, l’increment mitjà de la factura és del 10,37%, el que suposa un increment sobre el rebut mitjà d’un euro i mig aproximadament.

En aquest cas el punt ha estat aprovat amb els vots a favor del PSC, d’ERC i de Tercera Edad en Acción, els vots en contra de Vox i l’abstenció d’En Comú Podem.

 

Darrera actualització: 1.12.2023 | 11:58