Els muralistes Sfhir i Murfin pinten dos espais de Canovelles

Dimecres, 27 de novembre de 2024

El projecte Paret Viva creix amb l’artista madrileny Hugo Lomas (Sfhir), que està pintant el mur de l’edifici situat a la confluència dels carrers Diagonal i Barcelona, i amb l’artista andalús Manuel Delgado (Murfin) que posa color a la caixa escènica situada al terrat de Can Palots. Ambdós murals s’han començat a elaborar aquest dilluns.

Sfhir és el guanyador del premi al millor mural del món per l’obra anomenada "A violonchelista de Fene", que es troba a la Coruña. A Canovelles, pinta el mur de l’edifici situat a la confluència entre el carrer Diagonal i de Barcelona. L’obra titulada “La dansa de Nyx” és una invitació a contemplar la natura de la nit, entesa no com un període de foscor sinó com un espai de bellesa i misteri. El mural, que fusiona l’art figuratiu i els elements abstractes, incorpora la figura de Nyx, deessa grega de la nit, al centre. Nyx dansa i s’integra amb els elements que l’envolten: les estrelles i els elements còsmics i els motius florals, que simbolitzen el renaixement després de cada nit.   

Murfin és un referent del surrealisme i ha realitzat més de 20 murals dins i fora del país en els últims tres anys. A Canovelles, pinta la caixa escènica situada sobre el terrat de Can Palots per transformar i omplir de color el cub gris que culmina l’edifici emblema de la cultura a Canovelles. En aquest cas, l’obra anomenada “Els colors de la Xirgu” integra la imatge de Margarida Xirgu per tal de donar-la a conèixer (ja que la plaça del teatre porta el seu nom) i reivindicar el paper de la dona en el món de la cultura. La imatge es combina amb un fons abstracte on predominen els colors brillants i vius.

Parets vives als espais públics de Canovelles

Aquestes actuacions s’emmarquen dins el projecte de Paret Viva, a través del qual se cedeixen espais o es treballa amb les comunitats de veïns per a millorar l’aspecte de determinats murs del municipi, així com per fer arribar a la ciutadania manifestacions artístiques mitjançant l’art mural en les seves diferents representacions.

L’any 2020, es va pintar el mural de la façana posterior del Centre Cultural, que mostrava diferents elements de la cultura popular de Canovelles. L’any 2022 es van realitzar els murals del Camp de Futbol Municipal, de l’il·lustrador Valentí Gubianas Escudé, i del pas sota la via del tren al carrer del Molí de la Sal, dissenyat pels muralistes Meritxell Saperas Castro i Christian Muñoz Liñan (Dirty Hands). En el 2023 es va instal·lar un mural de Pilarín Bayés a la plaça de la Joventut i es va pintar el mur exterior de l'escola Jacint Verdaguer de la mà de la il·lustradora i artista urbana d'Amaia Arrazola.

L’any 2023 també es va inaugurar el mural feminista a la plaça d’Europa, una peça feta per l’artista local Alokada amb motiu del 8M, l’associació ACAP va pintar un dels murs del pas sota la via del tren del carrer de França i, gràcies a la mostra d’art urbà de Festa Major, es van pintar set obres de gran format als murs dels edificis situats al final del passeig de Lluís Companys a càrrec dels artistes Reos i Plain Jein (Dirty hands), Pablo Navas i Jim Laden, Dirty, Majara Colective, Heber Fleitas, Tone i Atena, Perrine Honoré, Maga i Isaura Sonet.

I aquest 2024 s’han pintat, a la plaça de la Joventut, el mural de Subi&Anna inspirat en el conte Els colors de l'Àfrica i, a l mur sota la benzinera de la ronda Nord, el mural elaborat per l’alumnat de l’escola Els Quatre Vents i l’artista Tage53art.

Amb tot, Canovelles acabarà l’any amb més d’una desena d’espais públics amb murals de gran format accessibles a tota la ciutadania.

 

Darrera actualització: 27.11.2024 | 14:07